1.Din punct de vedere al TVA-ului, daca societatea din Romania neplatitoare de TVA realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii, iar prestatorul ii comunica un cod valid de TVA in sistemul VIES, atunci societatea din Romania este obligata sa se inregistreze special in scopuri de TVA conform art.317 alin.(1) lit.c) din Codul fiscal. Se depune declaratia D700.
Societatea neplatitoare de TVA, in calitate de beneficiar este obligata la plata tva-ului de 19% prin declararea acestuia in Declaratia 301 ”Decont special de TVA”. Aceasta declaratie se depune obligatoriu odată cu declarația 390, avand in vedere ca achizitia de servicii intracomunitare s-a facut din U.E.
De exemplu daca achizitia intracomunitara de servicii s-a facut in luna 10, declaratia 390 si 301 se depune la ANAF pana la data de 25.11. iar plata tva-ul datorat se face pana la data de 25.11.
Din punct de vedere al TVA-ului,daca societatea din Romania platitoare de TVA realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii, iar prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in sistemul VIES atunci locul prestarii servicului este in Romania si factureaza serviciul fara TVA. Beneficiarul din Romania este persoana obligată la plata TVA si va aplica taxarea inversa.
Societatea platitoare de TVA, in calitate de beneficiar va depunde declaratia 390 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare achizitiei intracomunitare de servicii.Daca este platitoare de tva lunar, va depunde declaratia 300 odata cu declaratia 390, iar daca este platitoare de tva trimestrial va depunde declaratia 390 lunar pana la data de 25 inclusiv, iar declaratia 300 numai la trimestru pana la data de 25 inclusiv.
- Din punctul de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, comisioanele platite de societatea din Romania sunt venituri pentru societatea din Estonia care se supun Titlului VI – Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate în Romania, art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Prin urmare, societatea din Romania (platitoare sau neplatitoare de TVA) trebuie sa calculeze, sa retina prin stopaj la sursa, sa declare prin Declaratia 100 si sa platească impozitul la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei in care s-a platit venitul (comisionul), conform art. 224 din Codul fiscal.
Impozitul reținut prin stopaj la sursa va fi de 16%, cu urmatoarea excepție:
Daca societatea din Estonia (BOLT) prezinta un certificat de rezidenta fiscala, in original sau copie legalizata care atesta ca aceasta are rezidenta in Estonia, se aplica cu prioritate Conventia de evitare a dublei impuneri si se aplica varianta cea mai favorabila.
De exemplu, pentru BOLT cota de impozit va fi de 2%, conform conventiei de evitare a dublei impuneri, iar pentru UBER venitul din comisioane este neimpozabil in Romania.
In situatia in care nu se aplica stopajul la sursa, se va aplica procedeul sutei marite.
De asemenea, pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator se va declara si in Declaratia 207.
Chiar daca impozitul nu trebuie declarat si retinut (in cazul Uber), acesta va fi declarat in declaratia informativa 207, ca fiind scutit.
Monografie contabila –Societate neplatitoare de TVA in Romania
1.Clienti (facturi emise de Bolt in numele prestatorului) si incasare:
4111=704
5121=4111
- Factura furnizor Bolt/Uber pentru comision : 628=401
- Inregistrarea TVA-ului datorat si plata acestuia:
635=4423
4423=5121
- Retinere impozit pe veniturile nerezidenților si plata acestuia:
635=446 (impozit)
446=5121/5311
- Factura compensare, client Bolt/Uber: 4111=704
- Compensare comision cu sume de incasat la incasare prin banca de la Bolt/Uber: 401=5121
Buna ziua , si la PFA se aplica acelasi tratament pentru impozitul pe veniturile nerezidentilor ?
Buna ziua,
Da si la PFA se aplica acelasi tratament.
Un srl neplatitor tva cu cod vslid tva întra, primește de la bolț bani și acest srl plătește comis bolț unui pfa neplatitor tva, ce impoz achita la stat acest srl. Ms.
firma neplatitoare de tva are cont de tva special si depune decl.301 dar 390 cum o depun pe contul special ca primesc mesaj ca firma nu are in vector optiunea de platitor de tva…ce nu fac bine?
multumesc
Buna! Si declaratia 390 se depune pe codul de tva special.
Trebuie creata aceeasi firma pt codul special de tva pt intocmirea declaratiilor 301 si 390.Atentie si la plata tva-ului care se va face pe codul special, nu pe CUI-ul firmei.
Trebuie sa bifati la tip operatiune taxare inversa si sa aplicati cota de tva de 19% la taxa de servicii Bolt si nu se intampina probleme la generarea declaratie.
Eu folosesc SAGA,la configurare societate am bifat cu operatii in valuta, la intrari valuta se alege tipul T si se aplica 19% la taxa servicii BOLT.
Bună seara. Un srl neplatitor tva dar cu cod valid tva intracomunitar trebuie sa transmită prin ro e fact acea fact emisa de bolț în numele acelui srl? Dacă bolț transmite acea fact este ok?
Daca sunt Pfa , cu servicii Bolt , cu cod special de tva ,am inteles ca fac 301 si 300 pe cui special , dar cei 2 % pt nerezid , prin ce declaratie ii declar , banuiesc ca in fiecare luna ?
Prin declaratia 100 pe cui-ul Pfa-ului in fiecare luna.
Se declara la codul 634–Impozit pe ven.din comisioane obt.din Romania de pers.nerezidende.
Bună dimineață!! Am un SRL. și flota parteneră cu Bolt. Un prieten cu PFA,colaborează cu flota mea. Întrebarea este următoarea.. Eu îi facturez doar suma care îmi intră mie în cont sau și banii cash,încasați de el,ca șofer,adică toată suma încasată?! Multumesc!!
Buna ziua,
SRL va percepe un comison pt brutul incasat(cash si card) de PFA.
PFA-ul va emite factura pe total incasari(cash si card) mai putin comisionul BOLT.
SRL-ul va refactura PFA-ului tva-ul aferent facturii de comision si impozitul pe venitul comision nerezidenti.
SRL-ul va platit PFA-ului factura emisa de PFA pe total incasari minus tva-ul si impozitul pe venit comision nerezidenti.
Gasiti pe blog un articolul cu aceast denumire.
Firma SRL neplatitoare de TVA, partenera BOLT colaboreaza cu PFA-uri in baza unor contracte de comision-monografie contabilia
Pe ce blog găsim articolul?
Multumescmult
Articolul se gaseste pe http://www.expertcr.ro la sectiune blog.
Buna seara.
1. Daca pe factura bolt apare tva 0, taxare inversa tva. Tot trebuie sa platim tva?
2.retinera 2 la suta la suraa se calculeaza din factura bolt pe comision sau din suma total imcasata ?
Buna seara,
1.Daca pfa sau firma este neplatitoare de tva, se achita tva-ul de 19% din factura de comision.
Daca pfa sau firma este platitoare de tva, atunci se face taxarea inversa si nu se mai achita tva-ul.
2.2% se aplica la factura de comision.
Foarte util si foarte bine structurat articolul! 👏 multumesc!
Multumesc
Buna ziua! Impozitul pe venitul nerezidentilor din Declaratia 100 se declara pe CUI-ul firmei sau pe Codul special de tva pentru achizitii intracomunitare?
Se declara pe cui-ul firmei.
in privinta impozitului pe veniturile obtinute de nerezidenti in Ro:
1. La Bolt am inteles ca societatea este cu rezidenta fiscala in Estonia, prezinta certificatul de rezidenta fiscala Estonia, se aplica conventia, conform careia se retine si achita 2%
2. Puteti sa imi explicati de ce la Uber veniturile din comisioane sunt neimpozabile?
2.Pentru UBER
Conventia dintre Romania si Olanda pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital ratificata prin Legea nr. 85 din 25 mai 1999 nu trateaza distinct comisioanele.
In situatia in care societatea din Olanda prezinta certificatul de rezidenta fiscala se aplica prevederile art. 7 din Conventie, iar veniturile din comisioane sunt neimpozabile in Romania.
Bună cum se calculează impozitul de plată intracomunitar la un SRL pt bolt. (Care este formula de calcul?)
Totalul facturilor de comision ori 19%. ?
Buna ziua,
Tva de plata intracomunitar se calculeza aplicand 19% la factura de comision primita de la BOLT la sfarsitul fiecarei luni.
Bună.
La PFA ,servicii Bolt, cum declar cei 2%?, trebuie lunar?
La Uber dacă am înțeles bine trebuie depusa declarația 207 pana în februarie anul viitor?
Mulțumesc
Buna,
Declaratia 100 pt cei 2% se declara si se achita lunar.
Pentru Bolt trebuie sa fie depusa delcaratia 207 pana in februarie anul viitor.Declaratia 207 este o centralizarea a declaratiilor 100 depuse pe parcursul anului.
Pentru Uber nu, pt ca nu se declara impozit pe nerezidenti.
Spor
Buna ziua,
In articol de mai sus scrie ca „Chiar daca impozitul nu trebuie declarat si retinut (in cazul Uber), acesta va fi declarat in declaratia informativa 207, ca fiind scutit.”.
Trebuie declarat in comisionul Uber in D207 sau nu?
Si daca trebuie declarat ce punct alegem din capitolul III al D207?
Selectam cumva punctul „21. Venituri din redevențe (cf. convențiilor de evitare a dublei impuneri/
acordurilor internationale)”?
Buna ziua,
Da,trebuie declarat.
Se alege cap III, punctul 25.Venituri din comisioane.
Se trece UBER,stat de rezidenta Olanda, CIF-UBER, la 5.VB.scutit se trece totalul fact de comision pe 2023, impozit 0.
Buna ziua,
In cazul in care completez asa imi da urmatoarea eroare:
La categoria 25. din tabelul IV. exista inregistrari incomplete in randurile:
– rd.2
Oare unde gresesc?
Buna ziua,
pct 4: cif BOLt
pct.5/6:suma facturilor de comision BOLT pe 2023
pct.7:impozitul pe venit comision declarat pe 2023
pct.9:conventia de evitare a dublie impuneri
Nu stiu unde nu ati completat.
Buna ziua!
1. Factura de comision Bolt, cateodata contine 2 randuri, unul cu valoarea comisionului lunar iar celalalt cu bonusuri acordate soferului(pfa-ului). Intrebarea ar fi la ce suma se aplica cota de impozitare de 2%, la valoarea comisionului sau la total factura de comision( adica randul 1- randul 2) ?
2. Pt anul 2022 se calculeaza acest impozit de 2%?
Buna ziua,
1.Impozitul pe venitul din comision de 2% se aplica la totalul facturii.(randul 1-randul 2)
2.Da, trebuia calculat,declarat si achitat si pentru anul 2022 impozitul pe venit din comision de 2%.
1.Daca pentru anul 2022 se depune retroactiv D100 pentru impozitul pe venitul nerezidentilor (2% bolt) aceasta declaratie trebuie depusa pt fiecare luna a anului 2022 sau se poate face o insumare a impozitului datorat in 2022 si declarat la decembrie 2022 ?
2. Daca exista luni cand nu exista activitate cu BOLT, D100 se depune pe zero sau nu se depune ?
Multumesc!
1.Corect este sa se depuna declaratia 100 pentru fiecare luna cu activitate BOLT.
Apoi trebuie depusa declarati 207″Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”.
Aceasta declaratia avea scadenta 28.02.2023.
2.Daca nu exista activitate cu Bolt, nu se depune declaratia 100.
va rog contul in care se plateste …impozitul pe venit din comisioane….
va multumesc…
Buna ziua!
Impozitul pe venit din comisoane nerezidenti se achita in contul unic.(bugetul de stat)
Buna ziua. Legal se poate deduce tva de 19%? Daca da, m ar ajuta mult o informatie. Multumesc!
Buna ziua,
Da, se poate deduce tva, daca firma d-voastra este platitoare de tva.
Bună seara! Am și eu o nelămurire în privința plății tva.
Firma e plătitoare de tva și am două activități (curierat și ride sharing).
La fiecare încasare saptamanala de la uber/bolt, firma mea de contabilitate îmi calculează și tva.
Exemplu: În săptămâna 3.07-09.07 primesc de la uber/bolt prin șoferii pe care ii am în flota suma de 10000 lei. Din această sumă tva-ul ar fi 1900 lei.
Asta înseamnă că dacă timp de 3 luni eu am 120000 lei încasare, tva-ul îl am de 22.800 lei pe care firma de contabilitate cu care colaborez mi-l pune la plata trimestrială a tva-ului.
Este corect așa ceva?
Deoarece stau și calculez că eu oprind 10% comision șoferilor, la suma de 120000 lei eu primesc 12000 lei, dar la stat trebuie să plătesc 22800 tva-ul din suma încasată.
Buna ziua,
Daca firma este platitoare de tva, tva-ul de plata este inclus in suma incasata.
Exemplu:Pentru suma incasata de 10 000 lei, tva-ul de plata ar fi 1596.63 lei, adica 10000 leix19%/119.
Se poate verifica si pe platforma Bolt/Uber, cat este valoarea fara tva si tva-ul de plata.
Tot ce incasati este cu tva inclus, nu se adauga tva, ci se extrage tva-ul din valoarea incasata.
Buna ziua,
Va rog ajutorul si punctul de vedere al Dvs. in urmatoarele intrebari: PFA cu activitate de transport cu BOLT, cu cod special de TVA. TVA-ul de 19% calculat la factura emisa de BOLT, declarat prin decontul 301 si achitat lunar, se considera cheltuiala deductibila sau nu? Iar impozitul pe veniturile nerezidentilor de 2% retinut si achitat, se considera cheltuiala deductibila sau nu?
Si inca o intrebare – poate un pic stupida – dar de exemplu in situatia platii dividendelor, impozitul se retine din valoarea totala a dividendelor, iar beneficiarul venitului primeste doar suma neta. In cazul impozitului pe venitul nerezidentilor – de 2% – calculat la valoarea facturii emisa de BOLT, si achitata de catre PFA sau societatea din Romania este o cheltuiala in plus pe langa c/v facturii emisa de BOLT. Practic, daca este o factura in valoare de 1700 lei a carui impozit este 34 lei, PFA-ul achita 1700 lei catre BOLT, si 34 la Bugetul de Stat. Intrebarea este: nu ar trebui scazuta acei 34 lei – impozit retinut la sursa – din venitul (1700 lei) nerezidentului, adica a BOLT-lui, si achitata doar suma neta, adica 1666 lei? Poate inteleg sau interpretez eu gresit toata procedura aceasta…
Buna ziua,
Plata tva-ului pt servicii intracomunitare o consider cheltuiala nedeductibila, la fel si plata impozitului pe venitul din comisioane obtinute de nerezidenti.
In art 68 din Codul fiscal se mentioneaza ca fiind cheltuieli deductibile cheltuielile cu salariile si asimilate salariilor,cas-ul, taxele si cotizatii profesionale.
In cazul calcularii impozitului pe venitul din comisioane pe nerezidenti sunt 2 variante:
Varianta A – in cazul in care BOLT recunoaște și aplica Convenția de evitare a dublei impuneri, atunci impozitul de 34 lei se scade din cei 1700 lei conform exemplului.
Varianta B – in cazul in care BOLT nu recunoaște si nu aplică Convenția de evitare a dublei impuneri, atunci societatea din Romania tot e obligată sa plateasca impozitul pe venitul nerezidenților, acest impozit fiind suportat de societate, pfa.
Se va calcula prin metoda sutei micșorate, conform exemplului: 1700 lei x 2/98 =34 lei.
Varinata B este aplicata cel mai des.
Va rog sa imi spuneti de ce TVA si Impozitul datorate si achitate conform Codului fiscal sunt nedeductibile ?
Buna ziua,
Tva-ul este un impozit pe consum.
Impozitul pe profit este cheltuiala nedecutibila conform Codului fiscal art21 alin 4 lit a.
Impozitul pe venit este cheltuiala nedeductibila conform Codului fiscal art 68 alin 7 lit c.
Cum se completeaza declaratia 100, pentru comisionul de 2%?
Se trece valoarea comisionului la 634-Impozit pe ven.din comisioane obt.din Romania de pers.nerezid.
Bună ziua.
As dori sa intru în contact cu dvs va rog.
Vă mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
V-am scris in privat.
Bună ziua.
Vă rog dacă puteți sa îmi clarificati.
Despre impozitul pe venit din comisioane nerezidenți de 2% care se depune prin D100 pentru Bolt. Acest 2% se calculează la comisionul lunar și se plateste la stat pe langa cei 19% pentru acelasi comision lunar pentru TVA Intracomunitar? Sau se aplică 2% la venitul brut cu tot cu comisionul Bolt ?Si din ce an se plateste acest 2% , 2022 – 2023? Vă mulțumesc
Am incercat sa depun declaratia 301 si 390, imi spune ca semnatura electronica pentru acest tip de document nu este valabila. Pentru D100 a fost OK
Declaratiile 300 si 390 se intocmesc pe CUI-ul de tva intracomunitar.
Trebuie sa depuneti la ANAF formularul 150 si pentru CUI-ul de tva intracomunitare, apoi se vor putea depune declaratiile.
BOLT nu ar trebui sa emita factura de comision pentru procentul de 25% aplicat la valoarea totala a curselor.
Va adresez aceasta intrebare intrucat , de exemplu in luna 09.2023, valoare totala curse 12.500. 30 lei, valoare factura comision 260,58 lei, valoarea comisionului facturat este diferita .
Ar trebui sa emita factura de comison pentru 25%.
De cateva luni nu se mai factureaza corect comisionul.In aplicatia BOLT valoarea acestui comision este mai mare decat factura de comision.
Corect ar fi sa se primeasca facturi de discount de la BOLT pentru aceste diferente, dar cum nu se emit, eu trec aceasta diferenta ca si discount.
Buna,
adica in contabilitate la intrari furnizori nu inregistrati valoarea de pe factura? dupa care diferenta dintre sume este trecuta pe venit prin note contabile? sau
Treceti valoarea totala de comision din raportul din aplicatie si tot aici treceti si diferenta de comision pe discount? Multumesc.
Buna,
La intrari trec factura de comision emisa de BOLT, pe care o platesc saptamanal din incasarile BOLT.
La sfarsit de luna diferenta de comision o trec pe discount intr-o factura emisa „Clienti diversi”.
Îmi spuneți va rog și pentru PFA cum se poate regla aceasta diferența de factura comision? Factura emisa este pe o suma mult mai nare….și TVA intracomunitar și impozit pe venit nerezident se plătește la valoarea facturii bolt (emisa eronat) ?
La PFA se iau in considerare incasarile si platile.
Pentru factura de comision emisa de BOLT se calculeaza tva intracomunitar si impozit pe venit nerezidenti.
Buna seara,
Tva-ul se aplica la factura de comision emisă de Bolt? De exemplu factura comision în valoare de 135 lei Tva-ul de plătit către bugetul de stat e 135×19%=26 lei. Sau la valoarea totala din raportul emis de bolt?
Pfa e neplatitor de tva
As dori sa iau legătura cu dvs dacă se poate.
Mulțumesc!
Tva-ul de aplica la factura de comision emisa de BOLT.
Exemplu:Daca valoarea facturii este de 135 lei, atunci tva-ul de plata va fi 135*19%=26 lei.
Pe langa tva, se mai declara si se achita luna la bugetul de stat, impozit pe comision din venitul obtinut de nerezidenti de 2%, adica 135 lei*2%=3 lei.
Impozitul 2% se aplica la suma cf factura de comision emisa de Bolt sau la valoarea cheltuielilor cf raport Bolt (ex. Venit brut 5164, cheltuieli 1133, venit net 4031, fact comision Bolt 109)
Am mai raspuns,la factura de comision emisa de Bolt se calculeaza 2% din valoarea comisionului inscris pe factura.
Buna ziua,
Am și eu aceeași nelămurire. Diferența între raportul emis de bolt și factura este mare ( factura este emisă pe o suma mai mică… la valoarea facturii se plătește TVA și impozit)?
Buna ziua,
Da, la valoarea facturii de comision se achita tva si impozit.
Buna ziua,
Cum se procedeaza cu numerarul retinut de cei care lucreaza cu BOLT, Uber. Societatea este SRL, am angajat persoanele care lucreaza cu BOLT si UBER, masinile fiind ale lor. Cum se inregistreaza in contabilitate acest aspect? Ei aduc la decontare bonurile de carburanti, piese, etc… care justifica o parte din numerar. Dar cu restul cum procedez? Ce formalitati mai trebuie indeplinite? Multumesc.
In formularea enuntului nu ati mentionat daca acele persoane angajate au contract de munca sau PFA.
Daca sunt angajate cu contract de munca, primesc un salariu in schimbul muncii prestare.
Daca sunt pfa se lucreaza in baza unui contract de comision intre SRL, partener BOLT si PFA. Am scris un articol pe blog pe acest subiect.
Pentru incasarile in numerar al curselor inregistrate pe platforma BOLT, se emite clientului bon fiscal?
Sa presupunem ca persoana care incaseaza cursele este angajata cu C.I.M. Dar in situatia PFA-urilor, cum se procedeaza referitor la cursele incasate in numerar?
Trebuie sa se emita bon fiscal pentru plata in numerar al curselor BOLT, indiferent daca persoana care incaseaza este angajata cu CIM sau daca are PFA.
Eu am făcut _0 ,,lata,,.Am preluat o firma care are transport persoane cu Bolt.Fostul contabil a cerut cod TVA intracomunitar,nu a depus nicio declarație 301 și 390,a efectuat ceva viramente pe care le vad in fișa clientului de la ANAF pe cod sur(parca)dar la partea de TVA,din martie 2022_oct 2022,din 01noiembrie 2022 firma devine plătitoare de TVA cu cod normal și depune eronat TVA de la Bolt,nu are D390depus,nici nu retine 2/100 ,nu are nici D207depus pt 2022.Pana să mă ,, dezmeticesc,,deja ANAF îmi solicita documentele la control .Ce e de făcut? Mulțumesc
Buna ziua,
Din pacate, este o situatie delicata, din care are de suferit firma.
Intocmiti si depuneti toate declaratiile lipsa.
Societate va tebui sa achite pe langa tva si impozit si dobanzi si penalitati de intarziere la plata.
Probabil se va primi si amenda pentru nedepunere declaratii la termen.
Excelent prezentat si clar. As dori daca imi puteti raspunde la o intrebare. Pt depunere d100 mai trebuie depus inainte d700? Pentru 301 si 390 sunt ok. Am un PFA ,multumesc.
Nu trebuie depus D700 pt D100.
În cazul PFA , prestator UBER BOLD, neplătitor TVA , dar înregistrat special în scopuri TVA conform art.317 alin.(1) lit.c , declaraţiile 301 si 390 se intocmesc pe CUI-ul deTVA intracomunitar.
Declaraţia 100 cu impozitul pe veniturile nerezidenţilor (2%) pe ce CUI se intocmeşte ?
Declaratia 100 se intocmeste pe CUI-ul PFA-ului.
Multumesc frumos!
O
Plățile către TVA și impozitul 2 % se vot face lunar utilizând CUI -ul PFA ?
Buna ziua,
Plata TVA-ului se va face din contul bancar al PFA-ului, dar pe cui-ul intracomunitar pentru ca pe acel cui se intocmeste si declaratia.
Plata impozitului de 2% se face pe cui-ul PFA-ului.
Multumesc frumos!!!
Bună ziua! Am un PFA Bolt din mai 2021. Nu am declarat si platit pana in prezent impozitul de 2%. 1. De cand trebuie sa-l platesc? 2. Cum procedez pentru plata restantelor?
Buna seara!
Impozitul pe venitul din comision nerezindenti trebuie achitat de la prima factura de comision emisa de BOLT.
Depuneti declaratiile din perioadele precedente acum si veti achita pe langa impozit si penalitati si dobanzi de intarziere la plata.
Mulțumesc!
Buna seara, Factura de comision emisa de Bolt este un procent pe care nu-l stim, aplicat facturilor de venituri. Cum putem sa verificam acel comision din aplicatie care nu corespunde cu cel din factura? Mai sunt si alte servicii la care Bolt aplica comisionul de 25% si l factureaza? Multumesc.
Buna ziua,
Nu stiu sa mai fie si alte servicii la care BOLT aplica 25%.
Nu inteleg de ce comision din aplicatie este mai mare decat cel de pe factura emisa.
Buna ziua! Am urmatoarele nelamuriri:
1. Daca am intocmit D100, pe codul de TVA intracomunitar, cum pot remedia situatia?
2. In Saga, am creat 2 PFA-uri,unul cu CUI- ul intracomunitar, pentru depunerea declaratiilor 301 si 390 si, unul cu CUI ul romanesc pentru venituri si cheltuieli. Intrebarea este: factura emisa de Bolt, o voi opera pe ambele, iar pe cea cu CUI romanesc o voi stinge cu banii primiti in banca de la Bolt. Mulțumesc pentru eventualul raspuns!
Buna seara,
1.Se depune rectificativa la D100
2.am raspuns la email-ul precedent.
Buna ziua, imi puteti care este regimul fiscal din punct de vedere al TVA si impozitului pentru factura de bonus colantare Bolt, in conditiile in care societatea este neplatitoare de TVA dar are cod special de TVA? Mentionez ca factura este emisa de Bolt in numele clientului si pe ea are mentiunea taxare inversa. Multumesc!
Buna ziua,
Bonusul de colantare se declara in 390 la prestari intracomunitare pe codul intracomunitar.
Se calculeaza numai impozit pe venit de 1% sau impozit pe profit, dupa caz.
Buna ziua!Multumim, foarte profesionista prezentarea.Cum putem obtine certificatul de rezidenta fiscala in original sau copie legalizata ?Pentru BOLT am gasit unul care circula in mediul on line dar cred ca nu este suficient .Pentru UBER nu am gasit nimic.Daca nu gasim platim 16%?Multumesc,zi frumoasa!
Buna ziua,
Societatea din Estonia (BOLT) trebuie sa prezinte un certificat de rezidenta fiscala, in original sau copie legalizata care atesta ca aceasta are rezidenta in Estonia, se aplica cu prioritate Conventia de evitare a dublei impuneri si se aplica varianta cea mai favorabila.
Daca nu prezinta certificat de rezidenta fiscala, impozitul reținut prin stopaj la sursa este de 16%, dar la BOLT si UBER exista exceptii si anume la BOLT cota de impozit va fi de 2%, conform conventiei de evitare a dublei impuneri, iar pentru UBER venitul din comisioane este neimpozabil in Romania.
Bună ziua,sunt la început de drum cu un pfa uber,bolț și nu știu pașii de urmat la anaf,sunt din alt județ și pfa este în București.Pentru cod intracomunitar trebuie sa merg la reședință fiscală unde locuiesc sau la București și ce declarații trebuie să completez.Multumesc frumos.
Buna ziua,
Codul de tva intracomunitar se solicita de la ANAF-ul unde aveti sediul social al PFA-ului.
Trebuie completata si depusa prin SPV declaratia D700 pentru obtinerea codului de tva intracomunitar.
Buna ziua! Rog un sfat in ceea ce privește fact emise de Bolt Food. Restaurant care livrează prin Bolt. I se emite facturi,este neplătitor de TVA,am solicitat cod special de TVA incepand cu luna octombrie, si are fact și pe august și septembrie. Le-am introdus cu 01.10 pe care le declar in 301 pentru octombrie,cum procedez cu 390 aferent facturilor emise dinainte de emiterea codului de TVA? Și cum fac înregistrarea , le-am trecut fara taxare inversa!? Saga le-a preluat și în 390🥴🥴
Buna ziua.
Facturile emise inainte de obtinerea codului de tva intracomunitar nu se declara in 390.
Stergeti din declaratia 390 sumele aferente din perioada precedenta.
Bună ziua ,am început demersurile ptr înființarea unui srl cod caen 4939 ,o sa fiu neplatitor tva,o sa optez fără angajat cu 16% impozit din profit! Pentru colaborarea cu Uber & Bolt este necesar obținerea unui cod de tva intracomunitar, eu am obligația sa achit către stat 19% din ce facturează uber& bolt,ma refer la comisionul lor! Nu cred ca e legal și nici moral sa plătesc tva atât timp cât eu nu deduc și nu recuperez acest tva ! La încasări ipotetice de 10.000 lunar eu trebuie sa virez către stat 500 lei intracomunitar? Dacă refuz sa plătesc care sunt consecințele! Vă mulțumesc anticipat!
Buna ziua,
Este legal sa achitati tva-ul de 19% din factura de comision emisa de BOLT si cei 2% impozit pe comision nerezidenti.
Pentru nedeclarare se percep amenzi.
Pentru neplata pe langa suma care trebuia achitata se mai adauga dobanzi si penalitati de intarziere la plata.
Pentru Bolt, daca prezinta certificatul de rezidenta fiscala, dar nu se poate aplica stopajul la sursa intrucat valoarea facturii de comision este retinuta din incasari, impozitul nu este 16%?
Daca este emisa de Bolt factura de comison atunci se calculeza 2% impozit pe nerezidenti din suma care apare pe factura.
Buna ziua,
In cazul in care BOLT nu emite factura de comisioane (taxa de servicii) la ce ar trebui sa calculez si sa platesc TVA, sau astept pana in momentul in care se va emite factura?
Este a doua luna cand nu primesc factura deoarece bonusurile pentru soferi si pasageri au depasit valoarea comisionului.
Multumesc,
Constanta
Buna ziua,
Daca nu se primeste factura de comision de la BOLT, atunci nu se calculeaza tva si impozit pe comision nerezidenti.
Am făcut Bolt timp de un an, ca persoana fizica, cu masina personala data în comodat la o firma de profil. Fără contract de munca, eu fiind pensionar. Trebuie/trebuia sa plătesc impozit pe venit? În cazul în care trebuie plătit impozitul, cheltuielile cu motorina și reparațiile la masina (ambreiaj, distribuție, parbriz, filtre, ulei etc) pot fi deduse? Ce declarație ar trebui sa completez? Multumesc
Contract de munca,pfa sau srl sunt forme legale de desfasurare a activitatii in cazul colaborarii cu o societate partenera BOLT.
Sunt PFA, lucrez direct cu Bolt, Uber, pentru sumele primite saptamanal in cont bancar de la Bolt, Uber trebuie sa intocmesc factura. Multumesc!
Gasiti facturile emise de Bolt,Uber in numele clientilor in aplicatia BOLT si UBER.
Sa urcati in SPV – Anaf doar facturile catre FIRME , trebuiesc incarcate la anaf , facturile catre persoane fizice NU trebuiesc emise si incarcate in ANAF
Daca nu le transmite BOLT-Uber in numele firmei d-voastre, atunci numai facturile emise catre persoane juridice se declara in e-factura.
BUNA ZIUA,
1. la facturile emise de Bolt in numele clientului trebuiesc declarate in 390 la o firma platitoare de tva ?
2. la incasarile cu cardul direct catre Bolt se plateste tva ? de catre firma din Romania
Buna ziua,
1.In 394 trebuie declarate, nu in 390.
2.da
Buna ziua,
In vederea completarii declaratiei unice pe anul 2023, am o nedumerire. Cum se calculeaza plata pentru CAS si CASS, eu incepand activitatea ca PFA(transport alternativ) in luna mai 2023, deci nu am an intreg.
Cum afecteaza pe cei ce fac transport alternativ, e-factura?
Va multumesc,
Cornel
Buna ziua,
1.CAS
Persoanele fizice care obțin venituri din activități independente din una sau mai multe surse precum și contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, sunt obligate să plătească contribuție de asigurări sociale dacă estimează (sau obțin) pentru anul curent venituri nete, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.
Astfel, CAS datorat:
36.000 lei x 25% = 9.000 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2023, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
72.000 lei x 25% = 18.000 lei, valoarea minimă a contribuției sociale datorată pentru 2023, dacă venitul realizat depășește 24 salarii minime brute;
2.CASS
Contribuția de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de contribuție de 10% asupra bazei anuale de calcul.
18.000 lei x 10% = 1.800 lei, valoarea contribuției de sănătate datorată pentru 2023;
36.000 lei x 10% = 3.600 lei, valoarea contribuției de sănătate datorată pentru 2023;
72.000 lei x 10% = 7.200 lei, valoarea contribuției de sănătate datorată pentru 2023.
3.Daca Bolt emite facturi in numele pfa-ului catre persoane fizice, acestea nu se declara in e-factura.
Daca Bolt emite facturi in numele pfa-ului catre persoane juridice, acestea se declara in e-factura.
Buna ziua, Legat strict de raspunsul de la pct.3 sunt nelamurit, concret la un PFA si la BOLT si la UBER chiar daca cele 2 aplicatii emit facturi in numele PFA, daca ne referim strict la cele emise catre PJ se declara de aplicatii in e factura? Tb sa le mai declare si PFA in efactura daca sunt declarate de aplicatii? Ms mult.
Daca se declara de Bolt si Uber facturile emise catre persoanele juridice in efactura, atunci PFA-ul sau firma nu mai trebuie sa le declarare.
Facturile emise catre persoane fizice nu se declara in e-factura.
Buna ziua, sunt sofer Bolt firma la care sunt angajat a devenit platitoare de TVA, as dori sa stiu in ce masura ma va afecta pe mine ca si angajat cine trebuie sa achite TVA-ul? si din ce
Va multumesc.
Buna ziua,
Tva-ul trebuie sa-l achite firma la care sunteti angajat.
Buna ziua,
Ce se întâmplă în momentul în care o societate depășește plafonul și devine plătitoare de TVA in Romania?
Acel TVA se plătește pentru fiecare cursa efectuată de șofer sau doar pentru comisionul Bolt?
Mulțumesc
Buna ziua,
Daca firma devine platitoare de tva, tva-ul va aparea pe fiecare cursa efectuata.
Buna ziua, la o firma platitoare de TVA, va trebui achitat 19% TVA la stat?
Iar la neplatitioare nu se achita nimic?
Buna seara,
1.La firma platitoare de tva, se aplica taxarea inversa.
2.La firma neplatitoare de tva, se achita 19% din factura de comision la stat.
Buna, am cateva nelamuriri, un PFA neplatitor de TVA, inregistrat cu cod special de TVA, activitate BOlt 4939 * depus tot pana acum si D100 si D301, D390, acum a venit randul la D207, e prima oara si am ceva ce nu inteleg:
1) in D207, la Cap I, date de identificare a platitorului de venit, am pus CUI PFA al meu( e oarecum logic ca si D100 tot pe CUI pfa a fost), ca doar eu platesc,nu Bolt! E bine, nu?
2)Cap III, pct1. Date privind natura veniturilor, am bifat 25 Venituri din comisioane (conform conventiei de evitare a dublei impuneri)
3) Pct 4, rezultat din bifarea cap III, pct 1, alin25, am nelamuriri la completare: CIF din Romania (ma gandesc ca se refera la Bolt, dar pe factura mea de comision e cod de Estonia, nu e trecut nimic de Romania) ce trec aici? Ca la cif din strainatatate e clar 14532901, la 5 VB scutit/BC a imp am trecut totalul tuturor facturilor de comision, la pct 7.impozit retinut am trecut totalul sumelor platite cu D100, la pct 8 nu am trecut nimic Impozit suportat de platitorul de venit
Buna,
1.Da, este corect CUI-ul Pfa-ului.pe cui-ul Pfa-ului s-a declarat si impozitul de 2%.
2.Corect.
3.la CIF din Romania nu se trece nimic,la CIF din strainatate(pct.4) se trece 102090374-vat number Bolt,punctu 5-corect, punctul 7-corect si la punctul 8 se trece suma de la punctul 7.
buna ziua :
eu daca infintez o firma in Estonia , si dupa care vin in Ro fac punct de lucru , ma intregistrez TVA intracomunitar .
si lucrez cu Bolt – Uber
intrebarea mea este urmatoarea :
platesc taxe in RO ?- ce fel de taxe platesc daca sunt !
sau platesc in Estonia unde isi are sediul mama ?
multumesc -0769.380.480
Buna ziua,
Nu puteti deschide un punct de lucru al unei societati straine pe teritoriul Romaniei. Aveti doar doua posibilitati, si anume: infiintare filiala sau sucursala.
Dupa ce primiti certificatul de inregistrare de la ONRC se stabilesc ce taxe se platesc in RO.
Bună. Un PFA neplătitor de TVA, care desfasoara activitate Bolt, are obligația de a plăti 19% tva și 2% impozit, ambele cote aplicate la valoarea facturii reprezentând comision Bolt? Dacă s-a declarat și plătit eronat impozitul, se poate rectifica? (s-a plătit 2% din valoarea cheltuielilor bolt).
Sumele reprezentând bonus colant se trec în rip la încasări? Se plătește tva și impozit și pt aceasta suma?
Da, ambele cote trebuie aplicate la factura de comison emisa de Bolt.
Se poate rectifica declaratia 100 prin declaratia D710.
Sumele reprezentând bonus colant se trec în rip la încasări si se declara in 390 pe cui-ul intracomunitar.Nu se achita tva si impozit.
Un srl neplatitor tva are tva intracomunitar și încasează de la bolț fact făcute de bolț în numele srl ului cu tva 0 acest srl plătește impozit microintrep de 2% încasări de la bolț? Sau 1% încasări venituri ca are salariati
Buna ziua,
Verificati pe ministerul finatelor daca este platitor de impozit micro atunci achita 1% din total venituri, daca este platitor de impozit pe profit atunci achita 16% din total venituri minus total cheltuieli.
Buna ziua,
Referitor la declaratia 207, la cif din strainatate ce trec?
14532901 sau EE102090374 ?
La pct 9 este Conventia de evitare a dublei impuneri?
Multumesc!
Buna seara,
La cif strainatate se trece 102090374, fara EE.
La pct 9 este Conventia de evitare a dublei impuneri-DA.
Un srl din Romania neplatitor de tva dar cu cod valid tva intracomunitar cod caen 8299 are contr cu bolt si uber ,are soferi angajati, pentru banii incasati prin banca se emit facturi catre bolt si uber cu tva 0.Trebuie sa fac decl 390? Comisioanele achitate nu au facturi emise de bolt si uber ,trebuie sa deduc tva ?si sa inreg in 4423 si in 301? Sau nu ,ca nu am facturi.multumesc
Buna ziua,
Facturile sunt intocmite de BOLT in numele societatii, se descarca de pe platforma BOLT/Uber intr-un soft de contabilitate.
Trebuie intocmita decl 390, 301 si decl 100 pentru nerezidenti.
Foarte bune aceste raspunsuri !Va multumesc!
Cu drag.
BUNA ZIUA , SUNT MARIA
DACA PLATESC CEI 2 % MAI PLATESC LA PROFIT SI 16 % – FARA SALARIATI
Buna ziua,
Da, trebuie declarate si achitate ambele.Sunt 2 impozite diferite.
Buna ziua,
Am o intrebare, daca Bolt emit facturile in numele SC X SRL, societatea X trebuie sa inregistreze in contabilitate toate facturile emise catre clienti? Indiferent ca ei sunt PF sau PJ.
Stiu ca obligatie transmiterii prin e-factura a facturilor emise catre PJ ii revine societatii X, dar nu stiu daca societatea X are obligatia de a inregistra fiecare factura emisa de Bolt in numele ei ca si facturi de iesire/vanzare.
Incasarile se fac de la Bolt, nu se fac direct de la client catre societatea X.
Multumesc frumos pentru ajutor!
O zi frumoasa!
Buna,
Din aplicatia Bolt fisierul in format CSV saptamanal(care contine toate facturile emise) se poate importa in softul de contabilitate.
Trebuie inregistrate facturile in contabilitate. Daca societate d-voastra este platitoare de tva facturile emise trebuie declarate in 394.
Trebuie verificat daca sunt emise facturi numai catre persoane fizice.
Eu personal facturile emise catre persoane fizice le centralizez saptamanal si emit o singura factura emisa pe „Clienti diversi”, iar in spatele facturii atasez raportul pe saptamana din aplicatia BOLT care contine toti clientii persoane fizice.Facturile emise catre persoane juridice le listez si le inregistrez in contabuilitate.
De la BOLT se primeste saptamanal incasarea neta, adica suma facturilor emise saptamanal minus partial comisionul facturat de BOLT.
Buna ziua! Daca imi deschid un PFA pt colaborarea cu UBER, este indicat sa fiu platitor de TVA sau neplatitor? Multumesc!
Neplatitor de tva.
Bună seara! Va rog, o lămurire. Pentru o persoana juridică, care deține o flota, Bolt, a fost până în ianuarie neplătitor de TVA , microîntreprindere și din februarie a devenit plătitoare de TVA, impozit pe profit 16%. pentru factura emisa de Bolt se va plati TVA ca si până acum? Prin aceleași declarații?
Buna ziua,
Daca din februarie a devenit platitoare de tva, nu se va mai plati tva pentru factura de comision emisa de BOLT.
Se va face taxare inversa.
Un pfa cu activitate Bolt este obligat sa emita bonuri fiscale pentru incasarile cu cardul avand in vedere faptul ca sumele nu se transmit in contul bancar al firmei ci catre aplicatia Bolt?
Nu sunteti obligati sa eliberati bonuri fiscale pentru plata cu cardul numai daca va solicita clientul.
Pt un SRL neplatitor de TVA, cui intracomunitar care colaboreaza cu UBER, as avea cateva nelamuriri:
1. UBER transmite cumva facturile si in format excel/cvs pentru a se importa in SAGA? Cam greu de introdus fiecare factura.
2. TVA colectat pentru comisionul UBER: la valoarea din factura ex: 100 lei, se calculeaza 100*19% = 19 lei TVA de plata.
3. In SAGA, introduc facturile de comision la intrari in valuta, tip T, trebuie sa trec si cursul de receptie?
1.Trebuie intrat pe platforma UBER si verifcat.Eu lucrez numai cu BOLT.
2.tva-ul de plata se calculeaza la factura de comison.Daca factura de comision este de 100 lei, tva de plata va fi 19 lei
3.Da
Buna! Doresc sa lucrez la Bolt cu 2 angajați.as dori sa aflu daca se ia in calcul și comisionul Bolt ca venit fiindcă nu vreau sa depășesc 300mii că sa nu fiu plătitor de TVA sau se calculează doar încasările nete ?.va mulțumesc anticipat!
Buna ziua,
Se iau in considerarea incasarile brute, care includ si comisionul BOLT.
Buna ziua ! facturile pe care bolt le emite clientilor in numele companiei care are flota , se inregistreaza in contabilitatea Srl ului
Buna ziua,
Bineinteles.
Facturile emise catre persoane juridice se vor declara si in e-factura.
Bună ziua vă rog frumos să mi răspundeți și mie la următoarea speță:
Daca Bolt emite facturi in numele SRL-ului meu catre persoane juridice, acestea se declara in e-factura sau le declară automat Bolt?
Până la urmă aceste facturi sunt sau nu simplificate trebuie sau nu trebuie trimise în e-factura?
Buna ziua,
Fcaturile se declara in e-factura, nu le declara BOLT.
Buna. Am observat ca facturile emise de UBER in numele unui SRL (pentru curse) sunt cu TVA, desi societatea este neplatiroare de TVA. Cumva este setat la ei in aplicatie gresit vectorul fiscal sau asa emit ei facturile?
Buna ziua,
Pana acum nu am declarat facturile in e-factura. Pot face asta retroactiv?
Multumesc.
Sigur ca da.
Buna ziua ,
Ma puteti indruma , va rog , care sunt pasii pentru a descarca in saga , facturile de clienti de pe platforma bolt ?
Multumesc !
Bună ziua. La PFA, impozitul pe profit de 10%, se calculează din total brut realizat sau după ce se scade comisionul bolt de 25%?vă mulțumesc!
Buna seara!
Impozitul pe venit de 10% se calculeaza la venitul net, adica dupa ce se scade comisionul Bolt
Buna ziua, cum se inregistreaza facturile de ‘driver compensation’ de la Bolt? Am factura de comision emisa de Bolt pentru societatea mea, apoi mai sunt facturi cu bonusul si aceste facturi pe care scrie driver compensation. Multumesc
Buna ziua, sunt in prima luna de functionare cu BOLT, PFA neplatitor de TVA.
Va rog sa-mi spuneti valoarea facturii ce o emit eu catre BOLT este suma ce e trecuta in raport la Castiguri nete ???
Sau e valoarea sumelor incasate prin banca de la BOLT ?
Multumesc !
Buna ziua,
Nu emiteti d-voastra facturi.
Sunt emise de BOLT in numele d-voastra.Trebuie descarcate din platorma BOLT intr-un program de contabilitate.
buna ziua. am mai multe nelamuriri. cum va pot contacta? Multumesc!
Buna ziua,
Ma puteti contacta la adresa de email:office@expertcr.ro
Buna ziua. Suntem PFA neplatitor de tva, am descoperit in platforma ca avem facturi emise de Bolt in numele pfa catre doua srl-uri, ce se intampla cu aceste facturi ( sunt din ianuarie, respectiv februarie 2024)? Trebuiesc transmise in E factura sau nu? Pe langa aceste doua facturi, mai sunt emise trei de Bolt catre Bolt, o ciudatenie, nu reusesc sa inteleg speta. Multumesc.
Buna ziua,
Aveti nevoie de ajutor contabil pentru inregistrea acestor facturi.
Aceste facturi trebuie declarate in 390, apoi platit tva si impozit pe nerezidenti de 2%.
Buna ziua,
În cazul PFA , prestator UBER / BOLD, neplătitor TVA , dar înregistrat special în scopuri TVA conform art.317 alin.(1) lit.c , declaraţiile 301 si 390 se intocmesc pe CUI-ul de TVA intracomunitar.
Declaraţia 100 cu impozitul pe veniturile nerezidenţilor (2%) se intocmeşte CUI-ul PFA-ului ?
Am incarcat nestiind D100,D301 si D390 cu CUI-ul PFA-ului si am primit recipisele pentru D100 si D301 corecte iar la D390 (eroare regula R6.3: Contribuabilul nu este inregistrat ca platitor de tva si o data R6.1: CUI-ul declarantului nu figureaza in baza de date).
Unde gresesc:
1-trebuie sa fac D150(ma chinui de 3 saptamani sa-mi aprobe-nu zic unde gresesc???, am generat D150 l-am semnat cu semnatura digitala si tot de geaba????-mai incerc);
2-dupa ce-mi aproba D150 pot sa incarca D301 si D390 pentru luna precedenta?
3-am platit la trezorerie sumele datorate 2% si TVA-ul iar dupa un timp sumele respective au fost returnate in contul PFA-ului de trezorerie ?????
Multumesc anticipat,
Buna ziua,
Dupa ce va aproba D150 puteti incarca D301 si D390 pt luna precedenta.
Suma de 2% se achita pe cui-ul pfa-ului in contul unic de plata la trezoreria unde este domiciul d-voastra.Poate PFa-ul este in alta localitate fata de adresa de domiciliul
Tva-ul de achita din contul PFA-ului, dar pe cui-ul de tva intracomunitar.
Buna ziua,
Am colegi care inregistreaza in contabilitate TVA ul aferent comisionului desi nu sunt facturi emise de Bolt(sumele sunt din aplicatie luate).Nu stiu cum e bine sa procedez ..daca nu transmit declaratiile o sa apara suma achitata in plus la finante.Multumesc
Buna ziua,
Imposibil sa nu fie factura de comision emisa de BOLT la finalul fiecarei luni.
Trebuie descarcata de pe platforma BOLT.
nu e imposibil. bolt face un artificiu contabil. adica: el face reduceri clientilor in numele pfa (cazul meu) si din factura de 44 lei, reducerea e de 22 lei, deci emite factura cu 22 lei. astfel el isi jongleaza comisionul de 25 procente intre sofer( prin acordare de bonusuri catre sofer prin realizarea unui numar de curse) si client. la sfarsitul lunii, suma facturilor din aplicatie e de 4500 lei sa zicem,, iar eu incasez 4800 lei, concluzia, ei au dat de la ei. in contabilitate eu inregistrez viramentele saptamanale( care includ si bonusurile si baccisul – eu lucrez numai card) si astfel declar tot la anaf si platesc taxe la tot ce incasez
aplicatia nu e baza legala. baza legala sunt facturile.
Impozitul pe venitul nerezidenților trebuie să îl plătesc eu ca pfa român sau doar sa-l declar și va fi plătit de nerezident, respectiv de Bolt. Nu înțeleg ceva, adica mi se pare ilogica taxarea. Deci comisionul Bolt este venitul firmei nerezidente Bolt, de ce trebuie să plătesc eu ca pfa român impozit pentru venitul incasat de Bolt?
Buna seara,
Impozitul pe venit din comision nerezid BOLT trebuie declarat si platit de pfa.
Buna Seara,
Dacă depășesc cifra de afaceri de 300.000 lei, mai pot folosi codul intracomunitar și aceeași metodă pentru TVA de plata intracomunitar se calculeza aplicand 19% la factura de comision?
Buna seara,
NU, firma va deveni platitoare de tva, se va anula codul de tva intracomunitar si se va primi certificat de inregistrare de tva pe cui-ul firmei.
Buna ziua! Am un PFA care colaboreaza in mod direct cu BOLT si, am urmatoarele nelamuriri:
Utilizez Saga si, am creat 2 PFA-uri: unul cu CUI- ul intracomunitar, pentru depunerea declaratiilor 301 si 390 si, unul cu CUI ul romanesc pentru celelalte venituri si cheltuieli. Intrebarea este: factura emisa de Bolt (de comision), o voi opera si pe firma cu CUI romaneac, la intrari si, o platesc cu banii primiti prin banca de la Bolt? E
Buna seara,
Factura de comison se inregistreaza si pe pfa-ul cu CUI romanesc si o platiti prin banca.
La banii primiti prin banca de la BOLT mai adugati factura de comision pentru a putea sa o achitati.
Primiti de la BOLT prin banca suma neta fara comision, de aceea trebuie sa adugati factura de comision, nu sa o scadeti.
Procedura Legală pentru Stingerea TVA-ului
OMF 1802/2014 Sumele colectate de o entitate în numele unor terțe părți, inclusiv în cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial încheiate potrivit legii, nu reprezintă venit din activitatea curentă, chiar dacă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată persoanele care acționează în nume propriu sunt considerate cumpărători revânzători. În această situație, veniturile din activitatea curentă sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.
Concluzie flota va plati tva doar pentru comision iar pentru bani soferilor tva-ul se stinge prindeclaratii.
da
Bună ziua. Un srl neplatitor tva primește bani prin banca de la bolț.
Pe platforma bolt apare fact prestatorului către bolț 4111-704
Exista contract de comision între srl și 2 pfa uri neplătitoare tva. Pfa face o fact mai mare decât se achita prin banca. 622-401.Prin banca se încasează msi mult decât fact către bolț, ii trec în 704 sau 419?
Ce rămâne încasat în plus fata de fact se plătește comision pfa?Impoz venit 1% ptr ca are șoferi angajați? Poate depăși 300000 lei ce se încasează de la bolț fără a trece la plătitor tva?
Multumrsc