Angajarea strainilor in Romania

 

Procedura angajarii strainilor de catre angajatori, persoane fizice sau juridice din Romania, se realizeaza prin parcurgerea urmatoarelor etape:

-obtinerea avizului de angajare;

-obtinerea dreptului de sedere;

-eliberarea unui permis de sedere in scop de munca / in scop de detasare.

1.Obtinerea avizului de angajare

Pentru ca unui angajator sa i se elibereze avizul de angajare, trebuie sa indeplineasca urmatoarele  conditii generale:

  1. a) este persoana juridica, persoana fizica, persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati compatibile cu functia pentru care solicita incadrarea in munca a strainului;
  2. b) are achitate obligatiile catre bugetul de stat pe ultimul trimestru, anterior depunerii cererii;
  3. c) nu a fost condamnat definitiv pentru o infractiune prevazuta de Codul muncii ori pentru o infractiune contra persoanei savarsita cu intentie, prevazuta de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul penal;
  4. d) nu a fost sanctionat potrivit art. 36 alin. (1) din prezenta ordonanta, art. 260 alin. (1) lit. e) sau e^1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in ultimele 6 luni anterioare solutionarii cererii.

2.Obtinerea dreptului de sedere

Dreptul de sedere temporara, respectiv prelungirea dreptului de sedere temporara se obtine in scop de munca sau pentru activitati profesionale, pe perioada determinata, cu obligatia indeplinirii unor conditii expres prevazute de lege.

Dreptul de sedere temporara in scop de munca se prelungeste in situatia in care persoana straina prezinta un contract individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in REVISAL, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul castigului salarial minim brut.

In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut.

3.Eliberarea permiselor de sedere

Strainului caruia i s-a acordat sau i s-a prelungit dreptul de sedere in Romania i se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari un permis de sedere.

Conform art. 82 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala.

In vederea declararii in formularul 112, daca salariatul strain nu detine CNP romanesc este necesar sa se obtina numar de identificare fiscal (NIF). Acesta se poate obtine prin completarea si depunerea formularului (030) Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal.

Conform art. 34 alin. (2) din OG 25/2014 angajatorul unui strain are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.

Chiria suportata de angajator pentru salariati reprezinta avantaj conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Folosim cookie-uri pentru a va asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru web. Daca continuati sa utilizati acest site, vom presupune ca acceptati cookie-urile.